Tuotteet - Tuoteinfo

Tuoteinfo
Ruokaeläinten kasvatus ja alkuperämaa
IceMicelle tulee harvoin mutta säännöllisesti tiedusteluita myytävien pakasteiden alkuperämaasta, ja että millaisista oloista ne ovat lähtöisin. Tässä on jonkinlainen kattaus yleisesti huomioitavia asioita, kun pohditaan ruokaeläinten kasvatusolosuhteita ja alkuperää.

Tiivistelmä
Kaikki ruokaeläimet ovat peräisin EU-alueelta, ja kasvattamoiden toiminta on tiukasti valvottua ja säädösten alaista. Ruokaeläinten yleinen puhtaus, hyväkuntoisuus ja laboratoriotestein todennettu mikrobivapaus ovat hyvä mittari siitä, että ne ovat saaneet elää ehkä jopa verrattain paremman elämän kuin moni muu tässä maailmassa, oli kyseessä sitten eläin tai ihminen.
Raakaruoka sisältää aina mikrobeja, jotka selviytyvät myös pakkasessa ja jotka voivat olla haitallisia lemmikille, jolla on alentunut vastustuskyky. Sellaisessa tapauksessa tulee noudattaa eläinlääkärin ohjeita ja mahdollisesti pidättäytyä raakaruokinnasta, oli liha peräisin mistä tahansa.
Kasvattamot
Ruokaeläimet tulevat eri monista eri kasvattamoista EU-alueelta, pääosin Keski- ja Länsi-Euroopasta. Kasvattamot on rekisteröity kunkin maan rehuntuottajatekisteriin, ne ovat eläinlääkärin valvonnan alaisia (vrt. Suomessa Ruokaviraston rehuvalvonta) ja niiden toimintaa sitovat EU:n määräykset tuotantoeläinten elin- ja lopetusolosuhteista.

Sana kasvattamo saattaa kuulostaa kalskahtavalta, mutta on otettava huomioon, että verraten yksityiseen kasvatustoimintaan, niiden toiminta on tiukasti viranomaisten valvomaa. Sitä myötä tilat, kasvatusympäristö, ravinto, laitteistot, kirjanpito jne. on oltava monenlaisten säädösten myötä asianmukaiset, koska toiminta ei muuten voisi jatkua. Käytännöt ja toimintatavat ovat hioutuneet kokemuksen myötä, ja nykyaikana moni prosessi on automatisoitua, vähentäen inhimillisten virheiden riskiä.

Yksityinen kasvatus kuulostaa ruokaeläimen elämän mielekkyyden osalta eettisemmältä. Yksityinen kasvatus kuitenkin on valvomatonta toimintaa, ja vastuun raja lemmikin sairas- tai kuolemantapauksessa olisi vähintäänkin epäselvä.

Kasvatus ja lopetus
Eläimet saavat lämpöä, puhdasta vettä ja monipuolista ravintoa, niillä on puhtaat kuivikkeet, tilaa ja virikettä; ne eivät ole lopetushetkellä riutuneita, jätösten tahrimia tai muuten likaisia, kaikki raajat ovat tallella (lukuun ottamatta joitain pakastuksen jälkeen katkenneita, esim. pinkit ovat erittäin herkkiä), eikä niillä esiinny näkyviä kasvaimia.

Niistä otetaan säännöllisesti laboratorionäytteitä, jotta niissä ei todetusti esiinny mm. salmonellaa tai tiettyjä enterobakteereita, jotka saattaisivat vakavasti sairastuttaa niitä syöneen lemmikin. On kuitenkin huomioitava, että kaikki ruokaeläimet sisältävät luonnostaan iho- ja suolistomikrobeja, ja jotkut niistä selviytyvät myös pakkasessa. Sen vuoksi pakkasketjun on säilyttävä katkeamattomana, eikä myöskään ruokaeläimen sulattamisessa ja ruoaksi antamisessa saa vitkastella. Ruokaeläimen suolensisällön sulamisessa myös mikrobitoiminta käynnistyy uudelleen, ja aloittaa mädätysprosessin.

Lopetuksen aikana eläin saattaa toisinaan virtsata alleen, ja se on varsin luonnollinen fyysinen reaktio. Sellaisistakin eristä on annettu toimittajalle palautetta, jotta myös tuottaja saisi siitä tiedon, vaikka asialle eivät välttämättä kummemmin mitään voisikaan.

Alkuperämaa
Vielä nykyäänkin tuntuu olevan sitkeässä ulkomaisiin raakaruokiin iskeytynyt leima. Tämä on luultavasti lähtöisin frettipuolelta, jossa tutkittiin, miksi raakaruokittuja frettejä sairastui ja kuoli. Tutkimuksen lopputulema oli, että raakaruoka itsessään ei ollut sairastumisen syy, mutta joka osaltaan pahensi jo olemassa olevaa viruksen aiheuttamaa sairautta. Vahinko oli kuitenkin jo aiheutettu, eli vaikka syy selvisi, niin siitä huolimatta tiukka epäluulo on läsnä.
Raaka liha sisältää mikrobeja toisin kuin käsitelty. Aina on sairastumisen riski, mikäli lemmikin vastustuskyky on jostain syystä alentunut. Sellaisessa tapauksessa raakaruokinnasta voi olla lemmikille haittaa. Raakaruokinnasta voi olla viisasta pidättäytyä ja viedä lemmikki eläinlääkäriin, oli raakaruoka sitten peräisin kotimaasta tai mistä tahansa muualta.
Yleinen info tuotteista
Säilytys ja käsittely
IceMicen myymät tuotteet ovat raakapakasteita, joten pidä ehdottomasti huolta tuotteen oikeanlaisesta säilytyksestä ja käsittelyhygieniasta.
Tuotteet on säilytettävä -18 Celsiusasteessa tai sitä kylmemmässä.
Toimita hankkimasi tuotteet mahdollisimman nopeasti pakkaseen.
Tuotteen Parasta ennen -päiväys sekä eränumero (HDnr) ovat näkyvillä tuotepakkauksessa joko etiketissä tai tussimerkintänä.
Tuotetta voi käyttää myös parasta ennen -ajankohdan jälkeen, mikäli tuote ei sulatettuna haise normaalia huonommalta.

Mikäli tuote on päässyt pakkasketjun aikana kauttaaltaan sulamaan, niin älä pakasta sitä uudelleen vaan käytä se välittömästi. Käyttämättömät tuotteet voidaan hävittää sekajätteen mukana, polttamalla tai hautaamalla.


Tuotteiden ravintoarvot
Katso myytävien tuotteiden ravintoarvot erilliseltä pdf-dokumentilta.
Huom! IceMice ei ole itse analysoinut tietoja eikä vastaa niiden oikeellisuudesta. Tiedot ovat toimittajan antamat. Kaikkia tietoja ei ole saatavilla kaikista tuotteista.


Mitä tehdä, jos tuote onkin pilalla?
Toisinaan tuote voi haista tavallista pahemmalta. Hajun kokeminen on yksilöllistä (subjektiivista), ja se mikä yhdestä haisee normaalilta, voi toisen mielestä haista pahalta, ja molemmat kokemukset ovat täysin normaaleja.

Tärkeitä seikkoja tuotteen hajun arvioinnissa ovat seuraavat:
Onko haju pistävä virtsa / mätänevä / jotain muuta?
Verrattavuus aiemmin sulatettujen tuotteiden hajuun? Hieman pahempi, paljon pahempi, muutoin jotenkin erilainen?
Onko seassa muitakin pahoja hajuja? Kuinka niitä voisi kuvailla?
Haisevatko myös muut saman erän tuotteet sulatettuna yhtä pahalta kuin tämä?

Virtsan haju on tiettyyn pisteeseen asti normaalia, jos lopetettavan ruokaeläimen virtsarakko on ollut lopetushetkellä täysi. Tätä toisinaan esiintyy ja se on yksilötasoista, eikä siihen juurikaan voida vaikuttaa.

Mikäli virtsan hajuun sekoittuu myös muita pahaksi koettuja hajuja tai haju on jopa mätänevä, niin se ei missään nimessä ole enää normaalia. Jos hajunsa puolesta koet tuotteen käyttökelvottomaksi tai olet muutoin epävarma tilanteesta, älä anna sitä ruoaksi, vaan ota välittömästi yhteyttä ensisijaisesti tuotteen myyneeseen jälleenmyyjään tai tee siitä ilmoitus sähköpostitse suoraan meille osoitteeseen .

Ilmoitusta varten tarvitaan:
Tuotteen nimi ja kokoluokka
Tuotteen Parasta ennen -päiväys ja HDnr-numerosarja (mikäli tiedossa)
Ostopäivä ja -paikka, mikäli olet hankkinut tuotteen jälleenmyyjältä
Tarkka kuvailu kylmäketjun säilyttämisestä ja tuotteen sulatustavasta